Mısır iri taneli ve ilk defa tarih öncesi çağlarda Mezoamerika bölgesinde, yerli halk tarafından yetiştirilen bir tek yıllık bitkidir. Taneleri ince yapraklı sap şeklinde başaklar bulundurmaktadır. Mısırın tümünden yani koçanından ziyade, taneleri tüketilmektedir. Doğada, 6 farklı çeşit mısır türü bulunmaktadır. Bu mısır çeşitleri; çentik mısır, çakmaktaşı mısır, koza mısır, patlatmalık mısır, un mısır ve süt mısır şeklindedir.

Teknik olarak bir meyve olan mısır, arpa, yulaf ve buğday gibi, tahıl grubundan da sayılmaktadır. Mısır, beyaz, sarı, pembe, kırmızı, mavi, mor ve siyah renklerde olabilmektedir. Sarı renkli tanelere sahip olan mısırlar, lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler tarafından zengindir.

İlk olarak Meksika bölgesinden Amerika kıtasına yayılan mısır, sonradan Avrupa’ya ve diğer bazı kıtalara da yayılmıştır. Avrupa’da süt mısır olarak yetiştirilen mısırın, tarla mısırı adı verilen cinsi hayvan yemi yapımında kullanılırken, diğer mısır cinsleri, mısır yağı, mısır unu, mısır gevreği vb. gibi gıda ürünlerinin ham maddesini oluşturmaktadır.

Dünya üzerinde mısır üretiminde ilk sırayı Amerika Birleşik Devletleri almaktadır. İkinci sırayı Çin ve üçüncü sırayı ise Brezilya almaktadır. Dünya mısır üretiminde Brezilya’yı, Arjantin, Ukrayna, Hindistan, Meksika, Endonezya, Fransa ve Güney Afrika takip etmektedir.

Mısır, sağlık için gerekli olan kaloriyi sağlamakla beraber, A vitamini, B ve E vitamini bakımından da zengin bir bitkisel kaynaktır. Yüksek miktarda lif bileşimi olan mısır, karotenoidler bakımından da zengindir. Mısır, ferulik asit, beta karoten, vanilik asit, kumarik asit, kafeik asit ve siringik asit gibi birtakım bitkisel besin bileşenlerini içermektedir. İyi bir magnezyum kaynağı olan mısır, manganez, demir ve bakır mineralleri bakımından da iyi bir besin kaynağıdır.

Mısırın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yüksek oranda lif içeren mısır, sindirim sistemi hastalıklarını önler, kabızlık, hemoroid ve kolorektal kanseri gibi sağlık problemlerini engeller. İyi bir antioksidan kaynağı olan mısır bu sayede bir antikanserojen besin kaynağıdır. Ayrıca mısır, Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur ve kalp hastalıkları, riskini azaltır. Yüksek tansiyonu düşüren mısır, anemi riskini azaltır, kolestrolü ve kan şekerini düzenler. Bunlara ek olarak mısır, cilt sağlığını da korur.

1.Kalori

fresh-picked-corn

Mısır, kalori bakımından oldukça zengin bir bitkidir. 100 gram mısır, 342 kaloriye denk gelmektedir. Bundan dolayı mısır, hızlı bir şekilde kilo aldırabilmektedir. Özellikle, az kilo problemi olan zayıf kişiler için faydalı olan mısır, metabolizma ve vücut için çok iyi bir enerji kaynağıdır.

2.Hemoroid ve Kolorektal Kanseri

corn

Yüksek lif içeriği sayesinde mısır, sindirim sistemi sağlığını korur ve sindirim problemleri riskini azaltır. Günlük alınması tavsiye edilen lifin yaklaşık % 18.4’ünü karşılayan mısır, kabızlık ve hemoroid gibi sindirim problemleri ile mücadele eder. Mısır, kolon kanseri riskini azaltır, bağırsak hareketlerini düzenler. Mide ve safra asitinin üretilmesini kontrol eden mısır, ishal ve tembel bağırsak sendromu (IBS) gibi sağlık problemlerini gidermeye yardımcı olur.

3.Vitamin

A basket of sweet corn, three ears partially husked

Mısır, özellikle vitamin B bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Özellikle tiamin ve niasin yani vitamin B kompleks bakımından zengin olan mısır, sinir sistemi sağlığı ve bilişsel fonksiyonların devamlılığı için önemli bir bitkidir. Niasin miktarının vücutta azalması, vitamin eksikliğine yol açar. Vitamin eksikliği ise, ishal, bunama ve dermatit gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına sebep olur.

Üstelik mısır, iyi bir pantotenik asit kaynağıdır ve bu özel vitamin, vücut içindeki karbonhidrat, protein ve lipid metabolizmasını düzenlemede rol oynamaktadır. Folik asit eksikliği, özellikle hamile kadınlarda, bebeğin normal kilo değerlerinden daha küçük doğmasına sebep olabilmektedir. Mısır ise, günlük alınması gereken folat yani folik asit içeriğini barındırmakla beraber, E vitamini bakımından da zengindir. Bu sayede mısır, vücudu hastalıklardan korur ve sağlıklı büyümeyi destekler.

4.Mineral

sweet-corn (3)

Mısır, vücut için gerekli ve faydalı olan birçok mineral bakımından bolluk göstermektedir. Fosfor, magnezyum, manganez, çinko, demir ve bakır minerallerini içeren mısır, bunlara ek olarak, selenyum minerali içermektedir. Mısırın yapısında bulunan fosfor minerali, büyümeyi destekler, kemik sağlığını korur ve böbrek fonksiyonlarını düzenler. Mısırın yapısında bulunan diğer bir mineral olan magnezyum ise, kalp ritimlerini normalize eder ve kemiklerin güçlenmesini sağlar.

5.Antioksidan

img_5323

Cornell Üniversitesi’nde yapılan çalışmalara göre mısır, kansere yol açan serbest radikaller ile mücadele eden antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Diğer gıdaların aksine, özellikle süt mısır pişirildiği zaman, antioksidan özelliğini korumaya devam etmektedir. Mısır, ferulik asit adı verilen fenolik bileşen bakımından zengin bir bitkidir. Ferulik asit, antikanserojen etkilere sahiptir ve meme kanseri ile karaciğer kanserine sebep olan tümörlerle mücadele eder. Antioksidanlar, kanserli hücreleri tanımlayıp, onları sağlıklı olanlardan ayırır ve etkisiz hale getirmeye çalışırlar.

6.Kalp Sağlığı

hk_corn_cup1

Yapılan araştırmalara göre mısır özellikle mısır yağı, kolesterol seviyesini düzenler, çeşitli kardiovasküler hastalık riskini azaltır. Kalp sağlığını korumanın en iyi yöntemlerinden biri olan mısır yağı, vücut için gerekli olan yağ asitleri kombinasyonunu yapısında bulundurur. Bu durum yani omega 3 yağ asitleri, kötü kolesterolün uzaklaştırılmasını sağlar. Mısır, arterlerin tıkanmasını önler, tansiyonu düşürür ve kalp krizi riski ile felç riskini düşürür.

7.Anemi

sweetcorn

Mısır, vitamin eksikliğinin sebep olduğu anemi ile mücadelede rol oynamaktadır. Mısır, önemli miktarda demir içermektedir ve demir minerali, yeni kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı, mısır yüksek miktarda demir içeriği sayesinde anemi ve kansızlık ile mücadele eder.

8.Kolesterol

fresh-sweet-corn

Yapılan araştırmalara göre mısır, özellikle mısır yağı, kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Böylece mısır, kalp, damar ve arter sağlığını korur.

9.A Vitamini

87941_super_sweet_corn_coblets.480

Özellikle sarı renkli tanelere sahip olan mısır, zengin bir beta karoten kaynağıdır. A vitamini, güzel, sağlıklı bir cilt için ve göz sağlığı için gerekli olan temel bir besin maddesidir. Beta karoten, çok iyi bir A vitamini kaynağıdır ve vücut için de oldukça önemlidir. A vitamini aynı zamanda, cildin sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini destekler.

Güçlü bir antioksidan olan A vitamini, kanser ve kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklara karşı mücadelede etkindir.

10.Diyabet

1306732078448

Son 10 yıldır dünya çapında yaygın olarak gözlenen diyabet, organik meyve ve sebzeler tüketilerek önlenebilecek bir hastalık olabilmektedir. Mısır da diyabet hastalığının etkilerini indirgemeye yardımcı olmakla beraber, kandaki şeker seviyesini de düzenler. Bitkisel kimyasallar içeren mısır, kandaki insülin seviyesini dengeler ve diyabet riskini azaltır.

11.Kozmetik

Honey Moon_f

Mısır nişastası, birçok kozmetik ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Mısır nişastası özellikle, cilt kızarıklıkları ve tahrişlerini gidermeye yardımcı olmaktadır. Cilde pürüzsüz bir görüntü sağlayan mısır nişastası, piyasada satışa sunulan ve kanserojen madde içeren bazı kozmetik ürünler yerine tercih edilebilir.

12.Ferulik Asit

fresh-picked-corn

Doğal bir antioksidan bileşen olan ferulik asit, vücutta bulunan ve hücrelere zarar veren serbest radikaller ile mücadele eder. Diğer sebze ve meyvelerin aksine, mısır ve tahıllar, yüksek miktarda ferulik asit içermektedir.

Fazla Miktarda Mısır Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?

  • Mısır yüksek oranda beta karoten ve A vitamini içermektedir. Sağlık için faydalı olan beta karoten ve A vitamini, sigara kullanan kişiler için aynı şekilde faydalı olmaktan ziyade, zararlı etki göstermektedir. Düzenli olarak sigara içen kişiler, fazla miktarda mısır tükettikleri takdirde, akciğer kanseri risklerini de arttırmış olmaktadırlar.
  • Yüksek miktarda yağ asitleri içeren mısır, zaten kalp hastalıkları bakımından risk grubunda olan ya da kalp hastaları için tehlikeli durum oluşturmaktadır.
  • Fazla miktarda tüketilen mısır, kandaki şeker seviyesini yükseltebilir.
  • Çok fazla miktarda mısır yemek, kilo almaya sebep olabilmektedir.

Besin Değerleri

Besin Kaynağı Besin Değeri Günlük Tavsiye Edilen Miktar
Enerji 86 Kcal 4%
Karbonhidrat 18.70 g 14%
Protein 3.27 g 6%
Toplam yağ 1.35 g 7%
Kolestrol 0 mg 0%
Lif 2.0 g 5%
Vitaminler
Folat 42 µg 10.5%
Niasin 1.770 mg 11%
Pantotentik asit 0.717 mg 14%
Piridoksin 0.093 mg 7%
Riboflavin 0.055 mg 4%
Tiamin 0.155 mg 13%
Vitamin A 187 IU 6%
Vitamin C 6.8 mg 11%
Vitamin E 0.07 mg <1%
Vitamin K 0.3 µg 2%
Elektrolitler
Sodyum 15 mg 1%
Potasyum 270 mg 6%
Mineraller
Kalsiyum 2 mg <1%
Bakır 0.054 mg 6%
Demir 0.52 mg 6.5%
Magnezyum 37 mg 9%
Manganez 0.163 mg 7%
Selenyum 0.6 µg 1%
Çinko 0.46 mg 4%
Bitkisel Besinler
ß- karoten 47 µg
a-karoten 16 µg
ß- Cryptoxanthin 115 µg
Lutein-zeaxanthin 644 µg